Met trots kan ik zeggen dat dit de eerste uitgave is van het e-zine, RDDImpact! In een serie specials zullen we dieper ingaan op specifieke thema’s die te maken hebben met informatiehuishouding.

Deze eerste special staat helemaal in het teken van de campagne ‘Goed Bewaard’­. Het op orde brengen van de informatiehuishouding binnen het Rijk is van groot belang, zeker nu onze samenleving steeds digitaler wordt. Papieren archieven maken plaats voor digitale archieven en ook het goed bewaren van appberichten en social media posts is essentieel geworden. Om alle informatie waarmee we werken goed vindbaar en beschikbaar te maken, hebben we op 10 november de rijksbrede campagne ‘Goed Bewaard’ gelanceerd. De campagne richt zich op alle medewerkers binnen het Rijk. Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om jou persoonlijk toe te spreken, want: jouw werk is belangrijker dan je denkt. Voor je collega’s, voor een burger die vragen heeft en voor de generaties na ons. Zorg daarom dat je de informatie waarmee je werkt altijd op de juiste manier bewaart.

RDDImpact

RDDImpact is een uitgave van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI). We ondersteunen ministeries en uitvoeringsorganisaties binnen het Rijk om de digitale informatiehuishouding op orde te brengen en duurzaam toegankelijk te maken. Om dit te realiseren bieden we ondersteunende kaders, handreikingen en diverse tools aan. Ook werken we aan rijksbreed inzetbare voorzieningen en faciliteren we kennis- en informatieuitwisseling.

Jacqueline Rutjens
Jacqueline Rutjens, programmadirecteur RDDI

Goed Bewaard

Voor deze campagne hebben we allerlei handige tools ontwikkeld die jou en je team op weg kunnen helpen bij het goed bewaren van informatie. Deze tools kun je vinden op onze campagnewebsite. Aanvullend hierop lees je in dit e-zine interviews met medewerkers waarin ze vertellen hoe zij in hun werk omgaan met overheidsinformatie, en een interview waarin goede informatiehuishouding van essentieel belang was voor het MH17-dossier. Ook vind je tips van collega’s, een prachtige infographic en ervaringen met de online kennisquiz die je met je hele team kunt doen. We sluiten deze special af met de ‘Goed Bewaard’ Top 40 playlist waarmee je het jaar ontspannen en opgeruimd kunt afsluiten.

Ik hoop dat deze campagne-special jou en je team helpt om lekker opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan.

Samen gaan we op weg naar een betere informatiehuishouding binnen het Rijk!

Jacqueline Rutjens,

Programmadirecteur RDDI

Actieve Openbaarmaking, wat is dat?

Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en onweerlegbaarheid van informatie van de overheid. Oftewel, de Rijksoverheid moet open en transparant zijn. Dat doet ze door informatie over en rondom beleid zélf actief beschikbaar te stellen via een openbaar platform. Zo zorgen we ervoor dat de samenleving goed geïnformeerd is. Dat vraagt wat van iedereen die bij de Rijksoverheid werkt. Met als randvoorwaarde dat informatie waarmee je als rijksambtenaar werkt – van rapport en infographic tot databestand – altijd terug te vinden is. Lees meer